Lifestyle & Hobby

Het meeste metaal is zeer gemakkelijk te recyclen, omdat bijna 100% van het metaal opnieuw te gebruiken is. Het is daarom van groot belang om metaal te blijven scheiden zodat het gerecycled kan worden. Op deze manier wordt de impact die metaal heeft op het milieu steeds minder. Gelukkig wordt metaal steeds vaker door consumenten gerecycled. Ben je benieuwd hoe het proces van metaal recyclen gaat en wat de beste manier is om metaal te recyclen? Lees dan deze blog.

Waarom metaal recyclen

Zoals benoemd kan bijna 100% van het metaal gerecycled worden. De gerecyclede materialen behouden de sterkte die ze voor het recyclen hadden. Hierdoor wordt de impact op het milieu verminderd en is er minder metaal productie nodig. Bij Menten Metaal dragen wij bij aan het recyclen van metaal, door metaal op een deskundige en milieubewuste manier te recyclen. Doordat het percentage van hergebruik zo hoog ligt wordt bij het inleveren van grote stukken metaal vaak een vergoeding gegeven. De producent kan het stuk namelijk opnieuw gebruiken om andere producten van te maken.

Hoe wordt metaal gerecycled

Kleine verpakkingen metaal zoals blikjes en aluminium schaaltjes worden samen met plastic weggegooid. In de recycle fabriek wordt dit gesorteerd door middel van magneten. Zo wordt staal uit het afval gehaald. De tweede stap is het vermalen van metaal, tevens wordt het metaal in deze stap gezuiverd. Vervolgens wordt het vermalen metaal versmolten in ovens. Er zijn verschillende soorten ovens waar bijvoorbeeld enkel aluminium wordt gesmolten. Wanneer de ovens sterk en heet genoeg zijn kan het vermalen metaal alleen worden gesmolten Is dit niet het geval dan wordt gietijzer toegevoegd. Wanneer al het metaal gesmolten is, wordt het in een vorm gegoten en worden er nieuwe producten gemaakt. De grotere metalen producten, denk bijvoorbeeld aan een stalen balk, worden gesorteerd of het product elders te gebruiken is. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt de balk alsnog gesmolten. Ons metaalrecycling bedrijf in Sittard zorgt ervoor dat al het metaal in de regio gerecycled wordt.

De beste manier om metaal te recyclen

Als consument kun je gemakkelijk meehelpen met het recyclen van metaal. Dit doe je door afval te scheiden en blikjes op de juiste manier weg te gooien. Veel gemeenten maken gebruik van zakken voor plastic waar ook blikken in gegooid kunnen worden. Het is hierbij wel belangrijk om geen etensresten achter te laten. Maak het blik ten alle tijden leeg, zodat het makkelijker is om te recyclen. Daarnaast wordt aangeraden om grote voorwerpen zoals fietsen of sloopafval in te leveren bij een oud-ijzerhandel. Een voordeel is dat je hier geld voor krijgt, omdat je hen helpt met het verzamelen van grondstoffen. Om een beeld van deze prijzen te krijgen hebben wij een prijslijst opgesteld.

Let op met deze producten

Er zijn een aantal producten waar je mee op moet passen en die niet altijd even goed recyclebaar zijn. Het gaat hierbij vooral om kleine gebruiksproducten als spuitbussen voor slagroom of deodorant. Deze mogen niet mee in de zak waar al het plastic in wordt gegooid. Je zult deze spuitbussen waarschijnlijk in de restafval bak moeten gooien. Verder bestaat er een speciaal soort afval wanneer het gaat om verfblikken of reinigingsmiddelen. Er wordt dan gesproken van klein chemisch afval. Deze producten worden in een speciale afvalbak weggegooid zodat ze op de juiste manier verwerkt kunnen worden. Twijfel je of een verpakking bij het PMD gegooid mag worden? Check dan even de website van jouw gemeente.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment